Unawatuna to Mirissa

En liten uppdatering om vad som händer på Sri Lanka. Som ni kanske kommer ihåg hade Elin bokat ett Airbnb i Unawatuna. Vi bodde hos Raju och Francesca som tog väl hand om oss.

Raju och Francesca

Vi bodde en bit upp på berget så det blev tuc-tuc ner till stan och stranden. De flesta av de 5 dagarna roade vi oss med att äta bästa frukosten och sedan ligga på stranden och bada lite. Här har ni en video när vi drar till Jungle Beach (om jag lyckas ladda upp den någon gång). En och annan matbit blev det på kvällen. Vi hittade Mettha’s som serverade god vegetarisk mat.

Kocken med ”barnen”, som är ett huvud längre
Raju tuc-tuc

Elin & jag drog iväg på torsdagen & söndagen på dykäventyr. Vi anlitade Sea Horse Diving, som hade bäst rating på Tripadvisor och var billigast, 25$ dyket. Dykningen var ok, men Unawatuna drabbades hårt av tsunamin, så det fanns inte mycket till korallrev. Vi såg en hel del nya fiskar och jag gjorde mitt första vrakdyk på 25 meter.

 

På lördagen tog vi en rundtur med 2 tuc-tuc. Först ut var ”turtule rescue center”. En guide berättade lite om vilka arter som finns och hur stora och gamla de blir. Sen fick vi kika på alla patienter och guiden berättade om skadorna och hur länge det tog att få dem friska. Vissa tog över 2 år, men eftersom de lever så länge så spelar det ingen roll.

Skölpaddorna i sina ”kuvöser” fotograferandes av Mia
Närbild på en skadad sköldpadda
En fin sköldpadda som dom tog hand om Dom flesta sköldpaddor var där för att dom ätit så mycket plast att dom fått i sig för mycket bakterier som dom inte klarar av, det var även många som var skadade av fiskekrokar eller hade fastnat i fiskenät!

Sen blev det dags för dagens höjdpunkt, att släppa ut en sköldpaddsunge i havet.

Nu ska de släppas ut i det fria

Sen drog vi vidare till en insjö för en båttur. Vi åkte till en kanel-ö, där en gammal man visade oss hur man skördar kanel. Det visade sig att man tog delar av stammen genom att dra av stammen i tunna bitar och sen låta de torka i en vecka. Man kunde även göra kanelpulver genom att mortla de torkade kanelstängerna.

Kanel tillverkning
Maria njuter, naturen var lite väl lik Sverige förutom för palmerna, så man fick lite hemlängtan för första gången på 6 månader.
Kapten på fartyget, eller roddbåten.

 

Det ingick även ett tempelbesök på turen. Tempel & tempel, man har ju sett både större och vackrare i Thailand, men ingen som låg ute på en ö.
Årets dyraste bild? Vi blev tvingade av en galning att betala dyrt för en bild när gubbarna satt & fiskade. Tydligen gör de bara det för turister.

I söndags sa vi farväl till Dionis Villa, Raju och Francesca och drog söderut till Mirissa. Vi checkade in på Vacanza och gick sedan ned på beachen och solade hela dagen. Vissa yngre och äldre förmågor liknade mer tomater än flickor/damer på kvällen. Vi avslutade dagen med att gå på en liten underbar resturang som är kända för sin Roti, Dewmini Roti Shop.

Mer om Mirissa i nästa inlägg, nu måste vi kila iväg och äta.