Äntligen försäkrad med rätt körkort

I Thailand får man framföra MC om man har ett körkort, internationellt eller Thailändskt. Egentligen ska man ju ha MC behörighet med många tror att det går lika bra med ett för bil, och alla med bil får köra EU moppe och det kan man ju tolka som ett körkort för MC här Thailand, men det stämmer inte. Det som krävs för ”faranger” är ett internationellt körkort för minst lätt motorcykel, MEN det gäller bara för ”faranger” med turistvisa, och i max 90 dagar.

För alla andra ”non-immegrant visa” (long stay, work) så gäller inga internationella körkort, utan bara Thailändska körkort.

Spelar de här reglerna egentligen någon roll? Som ni kanske vet dör det ca 24.000 personer per år i trafiken i Thailand. Det ger ju en hint att alla kör som galningar här. Kolla in videos som finns på olyckor med MC och här har ni annan varnande video. Sen verkar det som om vissa uthyrningsfirmorna har satt i system att hyra ut MC för att sedan på natten hämta dem med lastbil. ”Farangen” får betala för MC’n, uthyraren blir ersatt av sitt försäkringsbolag och MC’n får nya papper hos en annan uthyrare. Som ni förstår så är det viktigt med försäkringar, det finns 5 nivåer:

 • 1 – Hel försäkring
 • 2+, halv försäkring
 • 2-, nästan halvförsäkring
 • 3+, trafikförsäkring
 • 3-, trafikförsäkring 3 party, Compulsory Third Party Liability (CTPL)

Alla dessa olika nivåer är tillgängliga om man äger sin MC. En 2’a kan kosta ca 2000 bath för ett år, ganska överkomligt. Hyr man däremot sin MC då får man en 3- försäkring (CTPL) och man kan inte välja en bättre försäkring från uthyraren. Jag har hittat ett ställe man skulle kunna köpa till en 2- försäkring för 4.500 i månaden, när jag betalar 2.300 i månaden för att hyra en MC.

Så jag har en 3- försäkring på min MC (CTPL), men den gäller bara om jag har Thailändskt körkort, eftersom jag inte har ett turistvisa. Blir jag stoppad av en polis, så visar jag mitt internationella körkort, så blir det inga böter, men händer det nåt så har jag ingen försäkring. Sen vet väl alla som har läst sin svenska reseförsäkringen finstilta att den inte gäller om man framför ett (hyrt) fordon.

Alltså måste jag skaffa ett Thailändskt körkort. Man kan enkelt ”byta” till sig ett 2 årigt körkort. För det krävs följande för MC och bil:

 • Friskhetsintyg x 2
 • Certificate of residence x 2
 • Svenskt & Internationellt körkort
 • Pass & passkopior
Alla papper innan resan till Land Transport

Friskhetsintyg fick vi för 100 bath per styck, vi träffade bara receptionisten som tyckte att jag såg frisk ut. Certificate of residence fick vi hos Thai immigration för 500 bath styck. Sen bar det av till Land Transport där jag fick betala 200 Bath för MC och 300 för bil körkort & så var det Mr Pop som körde mig dit & hem för 1000 Bath.

Stolt ägare till 2 Thailändska körkort för MC & bil.

Nu blir det åka av ….

 • Anders

3 reaktioner till “Äntligen försäkrad med rätt körkort”

 1. Hej Anders,

  Kul att se att du klarar av den thailändska byråkratin utan problem.

  En liten fråga. Du skriver att den svenska reseförsäkring en inte gäller om du framför fordon. Betyder det att man står ensam i alla fall där det uppstår någon olycka i trafiken (som förare). Lite oroväckande isf.

  För övrigt skulle jag inte vara så orolig för försäkring på 125:an. De kostar väl mellan 10000-15000 svenska och reparationer är mycket billiga på plats.

  Ha det toppen!

   1. Okej,

    Nu behöver jag inte fråga vilket bolaget var ni tog reseförsäkringen ifrån.

    Om jag förstår det hela rätt av deras regler så är det mest att skadestånd och ersättningar av som försäkringen inte gäller för. Det kan ju vara pengar nog det också. Var dock orolig för att sjukförsäkringen inte skulle gälla i dessa fall. Att eventuellt ersätta en motorcykel är billigt jämfört med en sjukhusvistelse om något allvarligare händer.

    Har det toppen!

Kommentarer inaktiverade.