Att arbeta och studera på distans

Helana trodde attt jag skulle klättra på väggarna efter 2 veckor av ”egen” tid i Thailand sittande i ett hus utanför stan med inget att göra. Så jag tackade ja när arbetet vill att jag skulle jobba 2 dar i veckan på distans från Thailand. Sen anmälde jag mig till en massa universitetskurser som gick på distans.

Efter 2 veckor så hade jag ingen tid att varken arbeta eller studera. Dagarna fylldes med spännande aktiviter som yoga, gym, simning, läsa böcker, ja jag hade fullt upp. Att hinna med att arbeta blev svårt, så jag fick diciplinera mig. När det gäller kurserna så avbokade jag alla utom en engelska kurs (mer om den sen) och en på Coursera som handlade om block-chain. Jag skulle programmera lite java kod för att klara kursen.

När det gäller att arbeta på distans så var överenskommelsen att jag skulle arbeta i 2 projekt, i det ena projektet hade jag en arbetsuppgift som var tydlig. Jag skulle testa ut ett API (programgränssnitt) med hjälp av automatiserade tester. Det är riktigt roligt att sitta i shorts efter att ha solat eller yogat på morgonen och programmera. Jag fick så mycket gjort. Det var ingen som störde mig eller knappt några möten alls. Jag kan väl säga att ett API har nog aldrig testats så mycket som detta.

Ibland blev jag inbjuden på möten, framför allt efter sommarsemestern i Sverige. Det är inte helt enkelt att sitta på en lina som inte riktigt håller måttet och höra sina kollegor som pratar in i en datormikrofon. Nej, en headset till varje anställd vore inte helt fel och att använda Skype mer. Då kan man verkligen prata om att man kan sitta lite varsomhelst.

När jag var klar med testerna hade jag lite mer ospecifierade arbetsuppgifter, vilket innebar att man hade jobbdiskussioner per mail istället för på möten. Det tenderar att bli många mail med saker som måste förklaras om och om igen. Ganska svårt. Sen när man som jag inte hade återkommande möten, å att man var informerad på vad som hände på jobbet i Sverige så blev det ännu svårare att bidra i mötena man blev kallad till.

När det gäller att plugga på distas så gick jag en kurs i affärsengelska. Vi arbetade med Second Life som möteplats där vi lyssnade på vår lärare och höll föredrag för varandra. Second life kanske inte är den bästa virtuella världen att hålla möten i, med det fungerade tillräckligt bra. Vi var 4 personer som körde på dagtid i Sverige (en till i Thailand + skiftjobbare).

Kursen lärde mig väldigt mycket om hur man ska bygga upp presentationer, hur man kommunicerar i ett möte via datorn och mycket mer. Jag fick lära mig en hel del om Åsele, Bangkok och andra ställen, för att gruppen blev lite den ”internationellla gruppen” i kursen.

Vad har jag då lärt mig?

1) Om du arbetar på distans, se till att du har en mentor/liance i ditt projekt som du har veckoavstämningar med, så att du vet vad som händer i projektet.
2) Tydliga avgänsade arbetsuppgifter. Programmera avskilda delar som inte har ett beroende till projektets framfart är perfekt, i mitt fall automatisera testerna mot ett API.
3) Se till att tekniken fungerar på hemmaplan. Självklart ska det finnas en Jabra högtalare med på mötet om inte alla deltagare sitter med hörlurar. Det är nästan ett måste för effektiva Skype möten.